Poprzedni temat «» Następny temat
Pierogi - Naleśniki - Krokiety - Omlety.
Autor Wiadomość
Over 



Dołączył: 24 Lut 2009
Posty: 27575
Skąd: z Górnego Śląska
Wysłany: 2009-03-03, 15:06   Pierogi - Naleśniki - Krokiety - Omlety.

Naleśnik maślany.

60 g mąki
250 ml mleka
3 jajka
75 g roztopionego masła
Mąkę przesiać przez sito. Jajka wymieszać z mlekiem i powoli dodawać do mąki. Dodać rozpuszczone masło. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Rozgrzać patelnię, posmarować masłem i smażyć.



Naleśniki biszkoptowe.

25 dag mąki
2 jajka
6 dag masła
10 dag cukru pudru
1 szklanka mleka
tłuszcz do patelni
skórka otarta z 1 cytryny
odrobina soli
Mleko rozprowadź szklanką letniej wody, dokładnie wymieszaj z przesianą mąką. Posól, wymieszaj, odstaw na godzinę. Dodaj roztrzepane żółtka, skórkę cytrynową, stopione i przestudzone masło oraz cukier. Wszystkie składniki wymieszaj, a potem dodaj bardzo sztywną pianę z białek i wymieszaj, tym razem bardzo ostrożnie, aby masa nie opadła. Smaż na patelni posmarowanej tłuszczem, przekładaj na ogrzane talerze i podawaj z konfiturami lub waniliowym serkiem z rodzynkami. Możesz też skropić je rumem lub koniakiem i podpalić w chwili podania.

Pierogi.
_________________
- Jak nie możesz przyjść do siebie, to przyjdź do nas ^^
 
 
Ernesto Che GO 



Dołączył: 25 Lut 2009
Posty: 25026
Skąd: Autonomia Śląska
Wysłany: 2009-03-03, 15:20   

Naleśniki z mięsem mielonym.

mięso mielone
czerwona fasola
sałata
mieszanka przypraw ostrych
czosnek
cebula
starty żółty ser
oliwa lub olej
sos pomidorowy
sos chilli
oregano
bazylia
pieprz
sól
vegeta
2 szkl. mleka
2 jajka
2 szkl. wody gazowanej
mąka pszenna
sól
odrobina sody oczyszczonej


Przygotuj ciasto na naleśniki:
jajka ubij z sola, dodaj po szklance wody i mleka, do tego dodaj mąkę, tak by ciasto było dość gęste; dodaj resztę płynów, gdy ciasto będzie odpowiednie dodaj sodę i delikatnie wymieszaj.
Smaż naleśniki tak, aby nie były zbyt cienkie.
Cebule pokrój w piórka, wrzuć wraz z mięsem na rozgrzaną oliwę i smaż do momentu gdy będzie miękkie. Podlej woda, dodaj przecier pomidorowy - ok. 3 łyżek lub do smaku, tak jak lubisz - oraz czosnek, może być granulowany - wtedy więcej - lub pokrojony w kosteczkę!
Sos na patelni ma być bardzo gęsty i ma go być mało, wiec nie można przesadzić z ilością wody! Dodaj fasole oraz przyprawy do smaku. Ja daję dużo pieprzu.
Kiedy mięso będzie już gotowe, na naleśniki kładź po liściu sałaty, na niego układaj dość sporą ilość mięsa i to wszystko posyp serem. Naleśnik złóż na pół. Możesz go polać sosem czosnkowym
_________________
Im jestem starszy, tym byłem kiedyś lepszy.
 
 
Enigma 



Dołączyła: 09 Mar 2009
Posty: 24349
Skąd: Los Vatos Locos
Wysłany: 2009-03-27, 14:44   

Kremowe naleśniki

* mąka 2 szklanki
* mleko 1,5 szklanki
* woda mineralna gazowana 0,5 szklanki
* jajka 2 szt.
* sól szczypta
* cukier 4 łyżki
* cukier waniliowy
* ser śmietankowy 25 dag
* śmietana 30% 1 szt,
* żółtka 2 szt.
* cukier puder
* bita śmietana
* polewa truskawkowa
* olej

Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: w misce mieszamy mąkę, mleko, wodę, cukier i sól. Odstawiamy na 15 minut.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Ser mielimy. Żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru pudru na puszystą masę. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno śmietankę. Łączymy ze sobą ser, żółta i ubitą śmietankę (można ewentualnie dodać cukru pudru, jeśli ktoś woli słodsze).

Z przygotowanego wcześniej ciasta smażymy naleśniki.
Smarujemy każdy naleśnik masą i składamy w trójkąty.
Całość dekorujemy bitą śmietaną i polewą truskawkową.
Można również posypać cukrem pudrem.
_________________
Nigdy nie jest za późno, aby zostać tym, kim chcieliśmy zostać.
 
 
Enigma 



Dołączyła: 09 Mar 2009
Posty: 24349
Skąd: Los Vatos Locos
Wysłany: 2009-03-27, 14:45   

Naleśniki kawowe


* 25 dag mąki pszennej
* 2 jajka
* 2 szklanki mleka
* 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
* 5 dag kakao rozpuszczalnego
* szczypta soli
* 1 łyżka oleju lub 3 dag stopionego masła
* do smażenia: tłuszcz
* dodatki według uznania. Osobiście preferuje bitą śmietane z owocami, lody waniliowe bądz po prostu cukier puder.


Mąkę, kawę, kakao i sól zmiksować z jajkami, mlekiem i olejem.
Na niedużej, mocno rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki.
_________________
Nigdy nie jest za późno, aby zostać tym, kim chcieliśmy zostać.
 
 
Enigma 



Dołączyła: 09 Mar 2009
Posty: 24349
Skąd: Los Vatos Locos
Wysłany: 2009-04-19, 19:59   

Naleśnikowa fantazja

Składniki do ciasta naleśnikowego:
mąka
1 jajko
mleko
sól

Składniki do farszu (4 porcje):
2 piersi z kurczaka
1 mała cukinia
pół główki cebuli
3 rodzaje papryki (żółta; czerwona i zielona)
ćwiartka małej kapusty białej
Mąka
1 jajko
Bułka tarta
Żółty ser (najlepiej cheddar)
Przyprawa do pieczonych ziemniaków
Przyprawa do gulaszu
Vegeta
Sól
Pieprz
Czosnek granulowany

Z mleka, jajka i maki przyrządzić ciasto naleśnikowe, lekko osolić do smaku.
Usmażyć 4 naleśniki.
Umyć piersi z kurczaka, pokroić w kostkę, następnie posypać sola, pieprzem i granulowanym czosnkiem.
Obtoczyć wszystko w mace, potem zamoczyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej, ale tak, aby każda kostka była starannie przykryta bułką.
Tak przygotowane kostki z piersi kurczaka podsmażyć na złoto na małym ogniu.
Przełożyć na talerz do ostygnięcia.
Cebule posiekać w kostki i zarumienić na oleju.
Potem dorzucić cukinie pokrojoną w półtalarki, paprykę w paseczki i biała kapustę w piórka.
Przyprawić według uznania.
Dusić na małym ogniu aż warzywa będą półmiękkie.
W międzyczasie pokroić ser w plasterki lub zetrzeć na tarce.
Kiedy warzywa będą gotowe, na naleśniku wyłożyć żółty ser, położyć kostki z kurczaka i nastawić w mikrofali tak, aby ser się roztopił.
Potem wyłożyć warzywa i zawinąć naleśnika według uznania,potrawa jest gotowa.
_________________
Nigdy nie jest za późno, aby zostać tym, kim chcieliśmy zostać.
 
 
Ernesto Che GO 



Dołączył: 25 Lut 2009
Posty: 25026
Skąd: Autonomia Śląska
Wysłany: 2009-04-29, 17:31   

Ciasto na krokiety:
1/2 l mleka,
4 jajka,
szklanka mąki,
sól,
1 łyżka suszonego koperku,
tłuszcz do smażenia,

Farsz:
1 opakowanie szpinaku mrożonego,
1/2 kg pieczarek pokrojonych w plastry,
4 średnie cebule,
sól,
pieprz cytrynowy,
1 łyżeczka sproszkowanej peperoni,
4 rozgniecione ząbki czosnku,
1 łyżka jasnego sosu sojowego,
2 łyżki oliwy


Składniki miksujemy ze sobą i odstawiamy na 30 minut aby ciasto sobie odpoczęło.
Patelnię mocno rozgrzewamy i smarujemy słoniną.
Wylewamy ciasto i smażymy naleśniki.

Na oliwie szklimy cebulę pokrojoną w piórka z czosnkiem, dodajemy pieczarki, rozmrożony szpinak i doprawiamy wszystko do smaku.
Podsmażamy całość starając się odparować większość płynu.
Jeśli farsz jest zbyt luźny możemy go zagęścić dodając bułkę tartą lub kaszę mannę.
Kiedy farsz ostygnie nakładamy go na płaty ciasta i zwijamy jak gołąbki.
Panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej.
Smażymy na patelni na złoto.
Serwujemy z surówkami.
Dobrze jest na środku krokieta rzucić kleksa z sosu Cumberland.
_________________
Im jestem starszy, tym byłem kiedyś lepszy.
 
 
Over 



Dołączył: 24 Lut 2009
Posty: 27575
Skąd: z Górnego Śląska
Wysłany: 2009-10-17, 17:52   

Pierogi z szynką i serem.


Ciasto:

0,5 kilograma mąki
1 żółtko
1 łyżka masła
220 ml wody
szczypta soli

Farsz :
15 dag szynki wędzonej
15 dag sera żółtego (tartego)
1 jajko
bułka tarta
szczypta gałki muszkatołowej


Ciasto :
Należy mieszać mąkę, masło, żółtko i sól jednocześnie dodając wodę.
Po zagnieceniu ciasta rozwałkować je na stole, najlepiej jest posypać lekko mąką miejsce wałkowania ciasta, nie będzie się ono w ten sposób przyklejało do stołu.
Ciasto nie może być ani za grube ani za cienkie tak, żeby nie rozpadało się przy jego sklejaniu.
Wykrojenie z ciasta kółek - można wyciąć je np szklanką lub kupić w sklepie specjalna foremkę do wykrajania i sklejania pierogów.

Farsz :
Szynkę pokroić bardzo drobno, dodać do niej ser surowe jajko i gałkę muszkatołową.
Całość wymieszać i dodać bułkę tartą w takiej ilości żeby farsz zyskał gęstą konsystencję.
Mamy już gotowe ciasto i farsz, na każde kółko należy nałożyć trochę farszu i skleić pierogi.
Farszu nie można nałożyć za dużo gdyż wtedy ciężko jest zakleić pierożki i mogą się one rozpaść.
Sklejając pierożki, zaginaj lekko ciasto.
Pierożki gotować w osolonym wrzątku.
Podawać same, z roztopionym masłem lub jakimś pikantnym sosem.
_________________
- Jak nie możesz przyjść do siebie, to przyjdź do nas ^^
 
 
Over 



Dołączył: 24 Lut 2009
Posty: 27575
Skąd: z Górnego Śląska
Wysłany: 2009-10-17, 17:59   

Ruskie...

Ciasto:
3 szklanki mąki
1 stołowa łyżka masła
1/2 stołowej łyżki soli
1 szklanka wrzącej wody

Farsz:
1 kg ugotowanych zmielonych ziemniaków
150 g startego białego sera
2 cebule
1 łyżeczka majeranku
sól i pieprz do smaku



Farsz:
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle lub margarynie.
Wymieszać z resztą składników na farsz i przyprawić na ostro.


Składniki na ciasto zalać wrzątkiem i wymieszać drewnianą łyżką. W momencie gdy ciasto trochę przestygnie, wyrobić ręką, aż będzie elastyczne.
Ciasto to nie klei się do stołu, nie trzeba więc podsypywać mąką.
Wykrawać szklanką kółka i kłaść do środka farsz, mocno skleić brzegi.
Pierogi wrzucić na gotującą się wodę i gotować około 5-8 minut, kiedy wypłyną na wierzch powinny być już gotowe.
Pierogi ruskie podaje się polane zrumienionym boczkiem, słoninką, można posypać zieleniną lub podawać z surówką.
Do popicia można serwować czerwony barszcz.
_________________
- Jak nie możesz przyjść do siebie, to przyjdź do nas ^^
 
 
zaw 



Dołączyła: 22 Paź 2009
Posty: 19
Wysłany: 2009-10-23, 15:26   

jajkowe kulki :D:D

ok przepis na ciasto naleśnikowe każdy zna :D nie muszę pisać :)
Proponuję spróbować po mojemu :D
w naleśnika zawijamy pastę jajeczną . Takiego jajkowego krokieta podgrzewamy i polewamy sosem grzybowym :)
pycha :):)
 
 
Over 



Dołączył: 24 Lut 2009
Posty: 27575
Skąd: z Górnego Śląska
Wysłany: 2009-10-23, 17:30   

To ja poproszę jeszcze o przepis na tą pastę jajeczną i sos grzybowy. :-D Bo chłop ciemny jest i jak nie ma napisane to coś spier**li. :mrgreen:
_________________
- Jak nie możesz przyjść do siebie, to przyjdź do nas ^^
 
 
zaw 



Dołączyła: 22 Paź 2009
Posty: 19
Wysłany: 2009-10-23, 18:21   

no pasta jajeczna to rozmemlane gotowane jajko z solą i kawałkiem namoczonej bułki.
A sos grzybowy to pieczarki smażone na maśle z dodatkiem sosu z paczki :D
 
 
Over 



Dołączył: 24 Lut 2009
Posty: 27575
Skąd: z Górnego Śląska
Wysłany: 2009-11-10, 21:04   

Pancakes - naleśnik zza oceanu.

2,5 szkl. mąki pszennej
1,5 szkl. mleka
0,5 szkl. kwaśnej śmietany
4 jajka
4 łyżki masła
4 płaskie łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczanej


Masło roztopić na patelni i przestudzić.
Pozostałe składniki zmiksować.
Dodać stopione masło.
Ciasto powinno być gęściejsze niż na naleśniki, czyli powinno mieć konsystencję raczej gęstej śmietany, a wlewane chochelką na patelnię lekko się rozpływać na boki.
Smażyć na jasnobrązowo nie za duże,dość grube placuszki na średnio rozgrzanej teflonowej patelni bez tłuszczu.

Bardzo dobrze smakują z miodem, lub syropem klonowym.
_________________
- Jak nie możesz przyjść do siebie, to przyjdź do nas ^^
 
 
anieliczka 



Dołączyła: 29 Maj 2009
Posty: 934
Skąd: pogański kraj
Wysłany: 2010-01-29, 22:56   

Omlet z awokado

Składniki:

1 awokado, 1/2 szklanki szczypiorku (posiekanego), 6 dużych jajek (roztrzepanych z 1/2 szklanki mleka), 1/2 szklanki startego sera żółtego, 1/2 szklanki pomidorów (wypestkowanych i posiekanych), sól i pieprz, oliwa

Przepis:

Na patelni rozprowadzamy oliwę, szybko podsmażamy szczypiorek. Wlewamy jajka, przykrywamy na 3 minuty. Ostrożnie odwracamy omlet i przysmażoną stronę posypujemy kostkami awokado, serem i pomidorami. Przykrywamy na kolejne 3 minuty. Składamy na pół, zsuwamy na talerz i oprószamy solą i pieprzem.

><><><><><><><

Jajka sadzone na śmietanie.

łyżka masła
łyżeczka mąki
3 łyżki śmietany (ja dodałam kwaśną i gęstą)
3 jajka
sól, pieprz

Na patelni rozpuścić łyżkę masła, wsypać płaską łyżeczkę mąki i zrobić jasną zasmażkę. Dodać 3 łyżki gęstej śmietany, wymieszać. Od razu wbić jajka. Smażyć na małym ogniu, aż jajka się zetną. Przyprawić do smaku.

:mrgreen:
 
 
Enigma 



Dołączyła: 09 Mar 2009
Posty: 24349
Skąd: Los Vatos Locos
Wysłany: 2010-03-16, 20:13   

Hiszpański omlet z ziemniakami

0,5 kg ziemniaków
1 cebula
4-5 jaj
50 ml mleka
200 ml oleju słonecznikowego lub oliwy
1 ząbek czosnku, natka pietruszki, sól i pieprz


Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Czosnek i natkę drobno posiekać.
Jaja z mlekiem roztrzepać, dodać sól i pieprz.
Na patelni teflonowej rozgrzać olej, dodać ziemniaki, cebulę, czosnek i szczyptę posiekanej natki.
Wszystkie składniki dusić na wolnym ogniu, aż ziemniaki zmiękną, ale się nie zrumienią, następnie odcedzić i lekko ostudzić.
Warzywa wymieszać dokładnie z jajkami.
Tak przygotowaną masę wyłożyć na rozgrzaną patelnię, wyrównać wierzch i smażyć powoli.
Gdy całość prawie się zetnie, podważyć brzegi i poruszyć plackiem na patelni. Przykryć patelnię talerzem i przerzucić tortillę na talerz obracając całość do góry dnem.
Rozgrzać na patelni odrobinę oleju i zsunąć placek niedosmażoną stroną na patelnię. Smażyć tylko chwilę. Tortilla powinna mieć złocisty kolor i być wilgotna w środku. Podawać na ciepło lub na zimno.

Aby hiszpański omlet był wilgotny w środku dodaj do jajek trochę mleka i zdejmij ją z ognia chwilę przed tym, nim jest gotowa. Po zdjęciu z patelni proces ścinania jajek jeszcze trwa.
_________________
_________________
Nigdy nie jest za późno, aby zostać tym, kim chcieliśmy zostać.
 
 
Enigma 



Dołączyła: 09 Mar 2009
Posty: 24349
Skąd: Los Vatos Locos
Wysłany: 2015-09-09, 19:29   

Knedle ze śliwkami

1 kg śliwek
2 łyżki cukier
200 g bułka tarta
2 łyżki masło
1/2 łyżeczki soli
2 szt jajka
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki mąki pszennej
1 kg ziemniaków
1 łyżeczka cynamonu
(składniki są w ilościach orientacyjnych)


- Przekrój owoce na połówki, usuń z nich pestki
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Następnie przepuść przez praskę.
- Dodaj mąkę, jajka i sól i szybko wymieszaj ciasto, starając się go nie ugniatać.
- Z ciasta odrywaj kawałki, spłaszcz w rękach, na środek każdego nałóż połówkę śliwki i zlep dokładnie brzegi.
- W rękach nadaj im okrągły kształt.
- Gotuj we wrzącej wodzie około 5 min od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
- Podawaj z ulubionym dodatkiem: masło, bułka tarta, cukier, cynamon.

Ciasta nie mieszać zbyt długo...
_________________
Nigdy nie jest za późno, aby zostać tym, kim chcieliśmy zostać.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group