Poprzedni temat «» Następny temat
Ciasta - Desery.
Autor Wiadomość
Enigma 



Dołączyła: 09 Mar 2009
Posty: 25556
Skąd: Los Vatos Locos
Wysłany: 2009-03-30, 10:39   Ciasta - Desery.

Babka marmurkowa.


4 łyżki wody,
40 dag masła,
2 czubate szklanki cukru,
3 szklanki mąki,
4 łyżeczki proszku do pieczenia,
6 jajek,
6 łyżki śmietany 18% lub 22%,
2 cytryna,
4 łyżeczki kakao.


Wodę, masło i cukier wymieszać w rondelku i gotować do momentu rozpuszczenia cukru.
Po przestudzeniu dodać resztę składników: mąkę, proszek do pieczenia, jajka, śmietanę i sok z cytryny.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Połowę płynnego ciasta przelać do brytfanki, a do pozostałej części ciasta dodać kakao.
Wymieszać masę z kakao i przelać do brytfanki. Dwa kolory ciasta ułożą się w fantazyjny kształt.

Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Z takiej porcji wychodzą dwie keksówki. Ciasto robi się szybki i jest bardzo smaczne. Z powodzeniem może udawać wielkanocną babkę.
_________________
Nigdy nie jest za późno, aby zostać tym, kim chcieliśmy zostać.
 
 
Enigma 



Dołączyła: 09 Mar 2009
Posty: 25556
Skąd: Los Vatos Locos
Wysłany: 2009-03-30, 10:40   

Jabłecznik Z budyniem.


3 szkl mąki
1 szkl cukru
2 całe jajka
1 żółtko
proszek do pieczenia
1 margaryna
1 litr mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
2 kilo jabłek

Zagnieść ciasto;mąka+proszek+cukier+margaryna+jajka.Podzielić ciasto na 2 części jedną część rozłożyć na dno.
Jabłka pokroić w ósemki ułożyć na cieście.Ugotować budyń i gorącym zalać ciasto.
Drugą część ciasta rozłożyć na wierzch.
Piec 1 godzinę w 180 stopniach .
_________________
Nigdy nie jest za późno, aby zostać tym, kim chcieliśmy zostać.
 
 
Enigma 



Dołączyła: 09 Mar 2009
Posty: 25556
Skąd: Los Vatos Locos
Wysłany: 2009-03-30, 10:41   

Fale Dunaju z wiśniami I śmietaną.


1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
5 jajek
2,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 mały proszek do pieczenia
3 łyżki kakao
1 słoik wiśni bez pestek (lub około 0,5 kg świeżych)

Krem:
300 gram waniliowego serka homogenizowanego
4 łyżki cukru pudru
400 ml śmietany słodkiej 30%
2 opakowania zagęstnika do śmietany
czekolada do polania ciasta


Ciasto: Jajka ubić z cukrem i olejem. Dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.
Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, do drugiej 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
Na natłuszczoną blachę wykładamy najpierw jasne ciasto, na to ciemne, następnie ukladamy wiśnie i wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na około 25 minut.

Krem: Śmietanę ubijamy z cukrem, dodajemy zagęstnik do śmietany (zamiast fixów do śmietany można użyć żelatyny rozpuszczonej w wodzie - ok 2 łyżeczek), oraz serek. Delikatnie mieszamy i wykładamy na ostudzone ciasto.
Polewamy czekoladą i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
_________________
Nigdy nie jest za późno, aby zostać tym, kim chcieliśmy zostać.
 
 
Enigma 



Dołączyła: 09 Mar 2009
Posty: 25556
Skąd: Los Vatos Locos
Wysłany: 2009-03-30, 10:43   

Jabłecznik:

5 jaj
szklanka cukru
25 dag. mąki
łyżka mąki ziemiaczanej
cukier waniliowy
3 łyzeczki proszku do pieczenia
4-5 jabłek
szczypta soli

Jaja ubić z cukrem solą i cukrem wanilowym dodać mąke z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać
Do masy włożyć obrane i pokrojone w plasterki jabłka.
wymieszać i wlać do formy wysmarowanej i wysypanej bułką tartą.

Piec około 45 min.
_________________
Nigdy nie jest za późno, aby zostać tym, kim chcieliśmy zostać.
 
 
Enigma 



Dołączyła: 09 Mar 2009
Posty: 25556
Skąd: Los Vatos Locos
Wysłany: 2009-03-30, 10:43   

Sernik złota rosa.

Ciasto:

3 szkl. mąki
1k. margarymy
3 żółdka
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
To wszystko zagnieść i wyłożyć blache aż po brzegi spud i boki

Ciasto serowe:

1 kg. twarogu
3 całe jaja
3/4 szkl. cukru
1 budyń śmietankowy
1/2 szkl. oleju
sok z jednej cytryny
1/2 szkl. mleka
Wszystko zmiksować i wlać na blache
Piec 50 min.

Ubić 3 białka z 1/2 szkl. cukru
wyłożyć na gorący sernik i piec jeszcze 15 min.
_________________
Nigdy nie jest za późno, aby zostać tym, kim chcieliśmy zostać.
 
 
Enigma 



Dołączyła: 09 Mar 2009
Posty: 25556
Skąd: Los Vatos Locos
Wysłany: 2009-03-30, 10:44   

Biszkopt,z tym to nic trudnego.

4 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżki stołowe wody
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Całe jaja ubijamy mikserem ze szklanką cukru na jednolitą masę .
Dodajemy dwie łyżki wody i łyżkę mąki ziemniaczanej .
Dalej ubijamy mikserem .
Mąkę tortową przesiać przez sito i wymieszać z łyżeczką proszku do pieczenia .
Dodać do ubitej masy i mieszać łyżką , aż wszystko się połączy .

Wylać na formę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą .
Piec ok. 35 min w temperaturze 180 stopni C.
Tak przygotowany biszkopt może być bazą do każdego tortu itp .
_________________
Nigdy nie jest za późno, aby zostać tym, kim chcieliśmy zostać.
 
 
Enigma 



Dołączyła: 09 Mar 2009
Posty: 25556
Skąd: Los Vatos Locos
Wysłany: 2009-04-29, 17:08   

Placek owocowy z masą budyniową i galaretką.

Przepis na okrągłą formę o średnicy 32 cm.
8 białek z jaj, szczypta sody,
1 łyżka przyprawy do pierników,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
niepełna szklanka mąki pszennej t.650
1/4 szklanki cukru,
1 opakowanie budyniu śmietankowego,
4 łyżki wiórków kokosowych,
dowolna galaretka,
350 ml mleka.


Do białek dodajemy sodę i ubijamy je na sztywno.
Dokładamy proszek do pieczenia, mąkę i cukier i dokładnie mieszamy ciasto.
Przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy (nie dotyczy form silikonowych) i pieczemy około 40 min w temp. 180'C.
Galaretkę wykonujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zmniejszając ilość wody o 1/5.
Budyń wykonujemy zgodnie z instrucją na opakowaniu zmniejszając ilość mleka o 50-100 ml, dodajemy do niego wiórki kokosowe i wylewamy na stygnące ciasto.
Na masie budyniowej układamy owoce.
Gdy galaretka zaczyna tężeć wylewamy ją na wierzch placka i wstawiamy do lodówki.
_________________
Nigdy nie jest za późno, aby zostać tym, kim chcieliśmy zostać.
 
 
Enigma 



Dołączyła: 09 Mar 2009
Posty: 25556
Skąd: Los Vatos Locos
Wysłany: 2009-05-14, 21:46   

Super przekładaniec z śliwkami.


Ciasto:
50dkg mąki,szklanka cukru
25dkg masła lub margaryny
1-2 jajka
żółtko
półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
1kg śliwek węgierek (można robić wariacje praktycznie z wszystkimi owocami ale śliwki najlepsze)

Masa budyniowa:
2 budynie waniliowe
¾ litra wody
szklanka cukru

Masa biszkoptowa:
5 białek
4 żółtka
4łyżki cukru
4łyżki mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Posiekać mąkę z miękkim tłuszczem,dodać resztę składników,zagnieść ciasto i wykleić nim dużą formę (najlepiej wyłożyć ją papierem do pieczenia).
Ułożyć na cieście obrane i pokrojone na cząstki owoce (śliwki na połówki).
Ugotować budyń na wodzie z cukrem.
Gorący włożyć na owoce i równomiernie rozprowadzić.
Z białek ubić sztywną pianę,utrwalić cukrem,dodać żółtka,sypać mąkę z proszkiem do pieczenia po czym delikatnie ale starannie wymieszać.
Masę jajeczną wyłożyć na budyń.
Wstawić do gorącego piekarnika i piec około 60 min w temp. 180-190 stopni C.

Przepis wielokrotnie sprawdzony,polecam. :-D
_________________
Nigdy nie jest za późno, aby zostać tym, kim chcieliśmy zostać.
 
 
Enigma 



Dołączyła: 09 Mar 2009
Posty: 25556
Skąd: Los Vatos Locos
Wysłany: 2009-08-08, 22:01   

Kulki czekoladowe obtoczone w wiórkach kokosowych.


250g margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
3 żółtka
3 łyżki kakao
1 cukier waniliowy
1 łyżka stołowa alkoholu
2 op. herbatników
1 torebka wiórek kokosowych

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego i żółtkami. Herbatniki drobno pokruszyć, dodać do masy. Następnie dodać kakao i alkohol. Wymieszać. Formować małe kulki i obtaczać w wiórkach. Włożyć do lodówki.
_________________
Nigdy nie jest za późno, aby zostać tym, kim chcieliśmy zostać.
 
 
Over 



Dołączył: 24 Lut 2009
Posty: 28744
Skąd: z Górnego Śląska

Wysłany: 2009-09-03, 16:40   

Deser dla niej. - autor: emona48

1szklanki wina czerwonego,1 szklanka lodów waniliowych
Wino oziębić i nalać do pucharków,włożyć do każdego po kulce
lodów.Podawać z bezami lub drobnymi ciasteczkami i czerwona różą.
Miłych chwil przy deserze.
_________________
- Jak nie możesz przyjść do siebie, to przyjdź do nas ^^
 
 
Enigma 



Dołączyła: 09 Mar 2009
Posty: 25556
Skąd: Los Vatos Locos
Wysłany: 2009-12-27, 20:13   

Kopertki a'la francuskie - szybkie ciasteczka

- 0,5 kg mąki

- 0,5 kg twarogu w kostce

- 0,5 kg margaryny

- powidła ze śliwek węgierek


- Szybko zagniatamy ciasto z mąki, margaryny i twarogu (możemy oczywiście zmniejszyć porcje, czyli wziąć kostkę margaryny,kostkę twarogu i 25 dag mąki)

- Ciasto rozwałkowujemy na 0,4 mm i kroimy na równe kwadraty o bokach mniej więcej 7 cm

- Na każdy kwadracik kładziemy pól łyżeczki powideł i zamykamy kwadracik rogami do środka, by ciasteczko sie całe zamknęło

- Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180C i pieczemy 20 min, zaglądając od czasu do czasu, aż sa lekko zarumienione, ale można na złoty przypieczony je upiec i już.
_________________
Nigdy nie jest za późno, aby zostać tym, kim chcieliśmy zostać.
 
 
Ernesto Che GO 



Dołączył: 25 Lut 2009
Posty: 26259
Skąd: Autonomia Śląska
Wysłany: 2012-03-28, 22:10   

Karpatka uszlachetniona odrobiną alkoholu.

1 szklanka wody,
1/2 kostki margaryny,
1 szklanka mąki,
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
4 jajka,
krem,
2 budynie waniliowe,
1 l mleka,
1/2 kostki margaryny lub masła,
1 kieliszek spirytusu,

Ciasto: Zagotować wodę z margaryną i wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem.Szybko mieszać do momentu,aż ciasto połączy się w jedną kulę.
Odstawić do ostygnięcia.
Wbić jajka i miksować 8-10 min. Podzielić ciasto na pół.
Każdą część wyłożyć nierównomiernie na wysmarowaną tłuszczem blachę (25x30), wstawić do gorącego piekarnika (180) i piec 25 min.

Krem : Ugotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Odstawić do ostygnięcia.
Zmiksować z tłuszczem ok 5-8 min,aż krem będzie puszysty.
Pod koniec miksowania wlać spirytus.

Nałożyć krem na jedno ciasto i przykryć drugim. Posypać cukrem pudrem lub popisać polewą.
_________________
Im jestem starszy, tym byłem kiedyś lepszy.
 
 
Enigma 



Dołączyła: 09 Mar 2009
Posty: 25556
Skąd: Los Vatos Locos
Wysłany: 2014-06-01, 17:40   

Pączki serowe z kremem kawowo-karmelowym.

Ciasto:
- 0,5 kg twarogu półtłustego
- 0,5 kg mąki + 0,5 szklanki
- jajko
- 2 łyżki śmietany
- łyżka octu
- łyżeczka sody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 1/3 szklanki cukru
- 4 łyżki oleju

Krem:
- 150 g masła
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1/3 szklanki inki karmelowej

Oraz:
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder do posypania
- papierowe ręczniki do osuszania


- Twaróg miksujemy z jajkami, olejem, cukrem,octem i śmietaną.
- Do takiej masy dodajemy porcjami przesianą mąkę z sodą i proszkiem, wyrabiamy ciasto.

- Należy zwrócić uwagę jaki mamy twaróg, jeśli jest dość mokry tej mąki potrzeba będzie więcej.
- Dobrym testem na jakość ciasta jest przygotowanie ciasta do smażenia i na taki rozgrzany tłuszcz rzucamy urwany kawałek ciasta. Jeśli to szybko wypływa na wierch i rośnie tzn można wałkować i wycinać. Jeśli jest inaczej, dodajemy mąki. Gdy składniki się połączą, wałkujemy placki grubości 1-1,5 cm i za pomocą literatki wycinamy krążki.

- Smażymy na złoty kolor w rozgrzanym tłuszczu.
- Po usmażeniu osuszamy na papierowym ręczniku.
- Masło miksujemy z cukrem gdy masło będzie mocno spulchnione małymi porcjami dodajemy inkę i jeszcze chwilę miksujemy.
- Kto lubi desery z kawowym posmakiem będzie zadowolony.

- Zimne pączki nadziewamy kremem i posypujemy pudrem.
_________________
Nigdy nie jest za późno, aby zostać tym, kim chcieliśmy zostać.
 
 
Over 



Dołączył: 24 Lut 2009
Posty: 28744
Skąd: z Górnego Śląska

Wysłany: 2016-04-08, 16:50   

Smaczne drożdżowe które zawsze się udaje.

- 0,5 kg mąki z hakiem... (jako haka dodaję zmielone płatki owsiane) ;-)
- 15 dkg cukru
- 10 dkg margaryny/masła
- 2 jajka
- 1/4 l.mleka
- 5 dkg drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- cukier waniliowy
- owoce sezonowe lub mrożone, ale po rozmrożeniu... ;-)

- Mleko lekko podgrzać, odlać trochę i rozpuścić drożdże z odrobiną mąki i cukru. Odstawić do podwojenia objętości.
- Resztę mleka podgrzać delikatnie z masłem i cukrem (nie przegrzać) do roztopienia się masła.
- Mąkę, jajka (rozbełtane) do miski (sprawdza się miska tupperware), dodać mleko z drożdżami i rozpuszczonym masłem z cukrem.
- Dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia (w misce tupperware do do podwójnego odbicia) .

- Formę do pieczenia 40x24 cm posmarować olejem, lub wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć wyrośnięte ciasto.
- Ułożyć owoce w/g uznania.
- Posypać kruszonką.

Kruszonka:
- 1 szklanka maki
- ok 1/3 kostki masła/margaryny
- Cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru - można mniej
- Wszystko zagnieść na masę kruszoną, tak aby było lekko klejąca. Tak na wyczucie w dłoniach.

- Piec w nagrzanym piekarniku 200 stopni około 40 min. Z termoobiegiem wystarcza 180 stopni i krótszy czas. Trzeba ocenić na oko i patyczek. ;)
_________________
- Jak nie możesz przyjść do siebie, to przyjdź do nas ^^
 
 
Anna K. 



Dołączyła: 08 Sty 2017
Posty: 2
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2017-01-08, 20:50   

a juz niebawem bedziemy piec... FAWORKI czyli chrust :)

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej (=300g)
4 żółtka
1 łyżka spirytusu (lub ocet 6%)
½ łyżeczki cukru
½ łyżeczki soli
ok. 5 kopiatych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
olej lub smalec do smażenia
cukier puder do posypania
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group