Poprzedni temat «» Następny temat
Wszyscy wiedzą, że jabłka są zdrowe, ale...
Autor Wiadomość
Over 



Dołączył: 24 Lut 2009
Posty: 28029
Skąd: z Górnego Śląska
Wysłany: 2016-06-12, 23:10   Wszyscy wiedzą, że jabłka są zdrowe, ale...

Wszyscy wiedzą, że jabłka są zdrowe, ale czy dokładnie wiemy, co jest w nich takiego dobrego? Sprawdź, jakie korzyści niesie ze sobą jedzenie tych owoców.

Jabłka są smaczne i zdrowe. Ten całoroczny owoc ma wiele zalet, a biorąc pod uwagę fakt, że Polska jest jednym z czołowych producentów jabłek na skalę światową, powinniśmy jeść ich dużo.

Dzięki temu, że zawierają wapń, jabłka wzmacniają zęby, włosy i paznokcie. Jednak składnik ten odgrywa też istotną rolę w krzepnięciu krwi i przewodzeniu impulsów bioelektrycznych w organizmie.

Błonnik zawarty w jabłkach pomaga regulować poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Obniża on także ciśnienie tętnicze krwi i poprawia perystaltykę jelit. Błonnik zmniejsza też uczucie głodu.

Jabłka bardzo dobrze sprawdzają się podczas diety, ponieważ są niskokaloryczne, ale także sycące. To także zawdzięczają błonnikowi, który sprawia, że uczucie sytości trwa dłużej.

Dzięki zawartości witaminy C wspomagają układ odpornościowy. Dla najmłodszych najlepsza jest forma łatwostrawnego przecieru z jabłek. Im kwaśniejsza odmiana jabłek, tym więcej w nich witaminy C.

Pektyny znajdujące się w skórce jabłek pomagają oczyszczać organizm z trujących substancji. Podczas trawienia wiążą niektóre metale ciężkie (takie jak kobalt i ołów) w nierozpuszczalne sole, które są potem wydalane z organizmu. Zatem o jedzeniu jabłek powinni pamiętać głównie nałogowi palacze i mieszkańcy dużych miast.

Pektyna zmniejsza także poziom złego cholesterolu i zapobiega jego odkładaniu się w żyłach.

Owoc ma działanie moczopędne, dzięki czemu może m.in. zmniejszać obrzęki. Jedzenie jabłek jest także wskazane dla osób z wysokim ciśnieniem krwi, a także tych, które się odchudzają.

To związek chemiczny, który działa ochronnie przed pojawieniem się zaćmy u osób chorujących na cukrzycę. Kwercetyna jest także składnikiem wielu preparatów stosowanych w leczeniu rozmaitych alergii.
tvnmeteoactive.tvn24.pl

Zjadam codziennie na ostatni posiłek dwa małe, lub jedno duże jabłko. Jestem jabłkożercą i już się cieszę na wysyp wczesnych odmian, bo te są najsmaczniejsze.
_________________
- Jak nie możesz przyjść do siebie, to przyjdź do nas ^^
 
 
Enigma 



Dołączyła: 09 Mar 2009
Posty: 24797
Skąd: Los Vatos Locos
Wysłany: 2016-06-12, 23:42   

Czy są jakieś badania mówiące ile chemii z oprysków i przechowalni jest w jabłku? To że są wiadomo, nie wiadomo jakie i ile i jakie skutki uboczne powodują.
_________________
Nigdy nie jest za późno, aby zostać tym, kim chcieliśmy zostać.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group